De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 17 | juni 2015

De wereldburger en de massagesalon

Bent u wel eens in een massagesalon geweest? Wij van de redactie wel en we kunnen het u van harte aanbevelen. Bijzonder aangenaam. Daarbij ruimen we een voor de hand liggend misverstand maar meteen uit de weg: we hebben het uiteraard over massagesalons die volledig above board zijn, om het zo maar eens uit te drukken. Waar je als snelle en gestreste wereldburger even totaal tot rust kunt komen.

‘Wereldburger’ gebruiken we hier welbewust, beste lezer. Het begrip global village mag dan al dateren uit de jaren zestig, het heeft nog niets van zijn relevantie verloren. Onze samenleving is welvarend, en om dat zo te houden moeten we concurreren met mensen in China, Brazilië en India die ook graag een welvarende samenleving willen. Dat betekent (zo begrijpen wij) pezen: hard werken in de 24-uurseconomie. Misschien zouden we wel wat minder willen, maar kunnen we echt kiezen, in ons dagelijks bestaan? De gevolgen zijn in elk geval merkbaar: eenderde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten, zegt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarmee is psychosociale arbeidsbelasting de meest voorkomende beroepsziekte in ons land. Daar moeten we natuurlijk wat aan doen, en één remedie spreekt de redactie van De Nieuwe Coenegrachtbode bijzonder aan: de massagesalon. We schetsen u een beeld.

Japanse eenvoud
De ruimte waarin de massagetafel staat, is met Japanse eenvoud ingericht. De sfeer is sereen: gedempt licht, op de achtergrond klinkt zachte muziek. Je trekt je kleren uit - alleen de onderbroek blijft aan - en legt ze op de klaarstaande stoel. Je klimt op de massagetafel en trekt de daarvoor bestemde handdoek over je lichaam. Je ligt op de buik, met je gezicht in de speciale uitsparing. In afwachting van wat komen gaat, sluit je de ogen. De masseur of masseuse komt binnen. Hij (of zij) vouwt rustig de handdoek omlaag, zodat je bovenlichaam bloot komt. Je hoort het pompje van de massageolie en dan begint het: vingers op je huid. Eerst je schouders, die misschien wat stijf waren. Dan je nek. Stevig, maar niet te hard. Je armen. Langzaam komt je hele lichaam aan de beurt. Je rug, heerlijk. Je handpalmen. Als je handpalmen nooit zijn gemasseerd, heb je niet geleefd. Je benen, je voeten. Een weldadige ontspanning maakt zich van je meester, alle overbodige gedachten vloeien weg.

Next important possible steps

Dr. Froukje Wirtz studeerde wijsgerige pedagogiek en organisatiepsychologie en presenteerde op 3 juni in Zeist haar boek Next important possible steps. Evenwichtig denken, doen en zijn. Een boek schrijven is op zich natuurlijk al heel bewonderenswaardig, maar nog bewonderenswaardiger is het dat Froukje Wirtz in haar alleen al om die reden voortreffelijke boek uitvoerig (en met toestemming) De Nieuwe Coenegrachtbode citeert. Het citaat gaat over captainitis. Als u wilt weten wat captainitis ook alweer was: hier kunt u het nalezen. Mocht u geïnteresseerd zijn in het boek zelf - en waarom zou u niet, wie wil nou niet evenwichtig denken, doen en zijn - dan kunt u het boek bij de uitgever bestellen. Op het moment van schrijven is de redactie nog niet in de gelegenheid geweest het boek te lezen, maar we kunnen u in elk geval al wel de pagina’s 48 en 49 van harte aanbevelen.

Voetbal zoals het hoort

Voetbal is een mooie sport, maar helaas volledig verpest door teveel geld. Even afgezien van Circus Fifa: profvoetballers zijn verworden tot over het paard getilde overbetaalde aanstellers die bij het minst of geringste gaan liggen en dat ‘professioneel’ noemen. Gelukkig wordt van zaterdag 6 juni tot en met zondag 5 juli het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gehouden in Canada. En Oranje doet voor het eerst mee! Nederland speelt in elk geval op 7, 12 en 16 juni zijn groepswedstrijden. Worden wel rooie oogjes, want de wedstrijden zijn ’s nachts. Mocht u nou denken: ach, vrouwenvoetbal, wel sympathiek hoor, maar... Dan raden we u aan deze korte samenvatting (ongeveer vijf minuten) van het kwalificatieduel Italië - Nederland van november vorig jaar te bekijken. En mocht u te ongeduldig zijn om die vijf minuten helemaal uit te zitten: het eerste doelpunt van Nederland valt meteen aan het begin. Zap dan door naar 2:30 en kijk ademloos toe: Go, Miedema, go!

Professionele hulp nodig bij uw tekst?

Worstelt u met een beleidsdocument, komt u er niet uit met uw webtekst? Zoekt u iemand die een intelligent interview afneemt? Stuur ons een mailtje met een korte omschrijving van uw probleem. Grote kans dat we u snel kunnen helpen en u weer een zorg minder hebt!

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154