De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 10 | september 2013

Heeft u last van captainitis?

U weet niet wat captainitis is?
Lees dan eerst deze korte transcriptie van de vluchtrecorder van een toestel van Air Florida, vlak voordat het in 1982 neerstortte in de ijskoude rivier de Potomac, niet ver van Washington, D.C.:

Co-pilot: Let’s check the ice on those tops [vleugels] again since we’ve been sitting here a while.

Captain: No. I think we get to go in a minute.

Co-pilot:
[Verwijzend naar een boordinstrument als ze zich klaarmaken om op te stijgen] That doesn’t seem right, does it? Uh, no that’s not right.

Captain: Yes it is ...

Co-pilot: Ah, maybe it is.

[Geluid van vliegtuig dat tevergeefs hoogte probeert te krijgen.]

Co-pilot: Larry, we’re going down.

Captain: I know it.

[Geluid van de crash waarbij gezagvoerder, copiloot en 76 anderen omkwamen.]

Dit is een tragisch voorbeeld van de manier waarop leden van een team zich vaak neerleggen bij de status en autoriteit van een leider. Het laat ook zien dat leiders zich vaak onvoldoende bewust zijn van de invloed die hun veronderstelde status en expertise heeft op de mensen om hen heen. Dat is wat bedoeld wordt met captainitis. Wat hieruit te leren valt, is duidelijk: of u nou eigenaar bent van een onderneming of CEO van een grote organisatie, u doet er goed aan afwijkende meningen van deskundige medewerkers te integreren in uw besluitvorming. En een beetje nederigheid kan ook geen kwaad: laat uw ego achter bij de deur van de bestuurskamer. 

Dit voorbeeld is overigens afkomstig uit YES! 50 secrets from the science of persuasion, een interessant en vlot geschreven boek waarin drie wetenschappers in 50 korte hoofdstukjes laten zien hoe u mensen kunt overtuigen (om uw product of dienst af te nemen, bijvoorbeeld).

Nu we het daar toch over hebben
Heeft u professionele hulp nodig bij uw teksten? Worstelt u met een beleidsdocument? Zoekt u iemand die een goed interview kan afnemen? Stuur ons dan een mailtje met een korte omschrijving van uw probleem. Grote kans dat we u snel kunnen helpen en u weer een zorg minder hebt! 

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154