De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 42 | december 2021

Boeiend en intrigerend


Deze Coenegrachtbode staat, zo aan het einde van het opwekkende jaar 2021, vol met boeiende tips en intrigerend nieuws, beste lezer. We gooien het er maar meteen allemaal uit: de redactie heeft de afgelopen tijd bijna alleen maar geluisterd naar Clou, we hebben de exclusieve onthulling van het nieuwe woord laatsteminuutcadeau én de redactie gaat nader in op de relatie tussen rijbewijsloosheid enerzijds en het diversiteitsdebat, de klimaatcrisis en daten anderzijds. Nou u weer!

Een volwassen mens zonder rijbewijs is een ongebruikelijk fenomeen in onze samenleving en in elk geval een minderheid die in het diversiteitsdebat vaak over het hoofd wordt gezien. We hebben als redactie een keer aan het Diversiteitsburo voorgesteld de lettercombinatie lhbtqi uit te breiden met een r, waarbij de r dan moet staan voor rijbewijslozen, maar we hebben inmiddels begrepen dat humor niet de sterkste kant van het Buro is. 

Ook aan het datingfront speelt rijbewijsloosheid een rol; het vraagt in elk geval om een verklaring. Gelukkig schiet in dat geval de klimaatverandering te hulp. Wie bij het plannen van een eerste date laat weten geen auto te rijden, merkt dat potentiële partners tegenwoordig niet meer meteen denken 'wat is dat voor halvegare', maar voelt integendeel een niet geheel van ontzag gespeende twijfel. 'Oh, je rijdt geen auto. Waarom niet? Als je het tenminste niet vervelend vindt dat ik het vraag?' Op die vraag kan een mooi, actueel antwoord gegeven worden. 'Nou, voor mij is de klimaatcrisis niet iets abstracts, maar een reële bedreiging voor de mensheid. Sommigen zeggen dat we nog maar een paar jaar hebben om de ergste gevolgen af te wenden. Ik wil mijn bijdrage leveren, al is die nog zo klein. Daarom rijd ik geen auto, ook geen elektrische. Weet je hoeveel milieuschade optreedt bij de productie van lithiumbatterijen voor elektrische auto’s?’ Zo’n antwoord levert een echte win-winsituatie op. Niet alleen benadrukt het de ernst van de klimaatcrisis, maar de dater (hij/zij/het) krijgt de bewondering voor een principiële houding er gratis bij.

Laatsteminuutcadeau

Woorden kunnen leuk zijn. En wat nog leuker is: je kunt ze zelf maken! Zo bedacht de redactie het volgende woord: laatsteminuutcadeau. Misschien herkent u het wel: u heeft het druk, moet nog van alles doen en regelen en ook nog een - leuk! - cadeau voor een dierbare kopen. Dat is een laatsteminuutcadeau. En de redactie zou de redactie niet zijn als ze dat niet vergezeld liet gaan van een concrete tip. Dus: zoekt u nog een laatsteminuutcadeau voor iemand die u na staat, en niet zomaar een lullig cadeautje maar iets met emotionele waarde, kijk dan snel hier. (Voor 23.00 uur besteld, morgen in huis.)

Ecoutez!

Het kan aan ons liggen, maar op de redactie is dit de nieuwe sensatie uit Frankrijk: de in 1983 geboren Parisienne Anne-Claire Ducoudray, bekend onder haar artiestennaam Clou. De redactie heeft het afgelopen half jaar bijna naar niets anders geluisterd. (Als de redactiekat had kunnen gillen, was ze gillend weggerend.) Oordeelt u zelf over deze Franse variant van Those were the days.

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154