Nummer 41 | oktober 2021
Mogen
Hoewel u het misschien een beetje vergeten was, beste lezer, is De Nieuwe Coenegrachtbode een marketinginstrument. Door deze nieuwsbrief wil Coenegracht | tekst & communicatieproducties organisaties en ondernemingen verleiden hun geschreven communicatie door ons te laten verzorgen. Daarnaast kent het bedrijf sinds enige tijd ook een fictie-tak, maar waar het hier om gaat is: woorden zijn ons vak. Bij hoge uitzondering willen we een keer iets over dat vak zeggen.
We beginnen bij sociale media - een plek waar we op doktersvoorschrift eigenlijk zo min mogelijk mogen komen, maar ja, soms gaat het niet anders. Wat ons opvalt, vooral bij het zakelijke medium LinkedIn, is dat mensen van alles mogen. Ze hebben een opdracht mogen uitvoeren, ze hebben hun medewerking aan dat interessante project mogen verlenen en ze hebben zoveel jaar bij die prachtige organisatie mogen werken. We weten niet hoe het u vergaat, maar op een of andere manier werken dit soort halfzachte formuleringen de redactie behoorlijk op de zenuwen. Van wie mochten de betrokkenen iets? Van de Here? Van mammie? Of werkten ze gewoon voor een bedrijf of organisatie en kregen ze daarvoor betaald? Een zakelijke overeenkomst, als het ware? En ja, ja, we weten het: geld is niet alles, ook niet in een zakelijke omgeving. Maar zeggen dat je als gemeenteambtenaar de zakjes hondenstront uit de betreffende vuilbakjes mocht halen, klinkt op een of andere manier toch minder alsof het om een hogere waarde gaat. Is dit specifieke gebruik van het woord mogen misschien een affectatie* van een hoger opgeleide, beter verdienende en dus in meerdere opzichten geprivilegieerde klasse?
* Mochten er hoger opgeleide, beter verdienende en geprivilegieerde lezers zijn die de precieze betekenis van het woord ‘affectatie’ niet paraat hebben - hier is wat Van Dale zegt. Affectatie: gemaaktheid, schijngevoeligheid, gekunsteldheid.
Meest misbruikte woord
Nou we toch bezig zijn met ons vak doen we er met alle liefde een schepje bovenop. Met een nieuwe rubriek nog wel, de rubriek het Meest misbruikte woord.
Het meest misbruikte woord van het afgelopen kwartaal is:
Vrijheid
Was u op vakantie?
Wij wel. We vonden onze rust hier: