De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 39 | maart 2021

‘Kies uw eigen idioot’

Het zou kunnen dat een kop als de bovenstaande gemengde gevoelens bij u oproept. Variërend van ‘dat heb ik vorige week al gedaan’ tot ‘denkt de redactie dat het leuk is het democratisch proces belachelijk te maken?’ Koppen zijn soms misleidend, misschien heeft u dat de afgelopen periode zelf ook ervaren. Deze kop is de titel van een nieuw gezelschapsspel dat de redactie van De Nieuwe Coengrachtbode zelf heeft ontwikkeld en waarvan u, beste lezer, vandaag de exclusieve lancering meemaakt!

Gezelschapsspelen zijn tegenwoordig heel populair en we dachten: we liften mee op de golf. Dit spel is speciaal bedoeld om - op luchtige wijze - te vieren dat we in een democratische rechtsstaat leven waar vrije verkiezingen heel normaal zijn. Het kan geen kwaad er af en toe bij stil te staan dat het grootste deel van de wereldbevolking in andere omstandigheden leeft. U kunt het spel ook via Zoom of Teams spelen, dus niets hoeft u te beletten wat aangenaam-knusse momenten door te brengen met uw dierbaren (ook een populair woord dezer dagen). Het kost niet veel tijd en u zult zien, u beleeft er lol aan! 

Hoe werkt het?
Het spel heet dus Kies uw eigen idioot. We waarschuwen vooraf: het vraagt wel enige intellectuele capaciteiten, maar u kennende draait u daar uw hand niet voor om. Daarnaast vergt het fysieke inspanning (altijd goed) en heeft het ook in neurologisch opzicht positieve effecten (mooi meegenomen).

Welke intellectuele capaciteiten heb ik nodig?
Wat basale kennis van de recente geschiedenis (The Crown, bijvoorbeeld) is een pré en als u de Franse taal enigszins beheerst is het helemaal geweldig, maar beide zijn niet per se noodzakelijk om mee te kunnen doen aan het spel.

Welke fysieke inspanning moet ik verrichten?
Om mee te kunnen spelen, moet u dadelijk op een link klikken die naar YouTube leidt. Dat valt mee, niet?

Welke positieve neurologische effecten mag ik verwachten?
De kern van het spel bestaat uit meezingen met een liedje, en uit onderzoek blijkt dat zingen positieve effecten heeft op de hersenen.

Bent u bijna zover?

Klik dan zo meteen op de link die u hieronder onder de kop Klaar? vindt. 
U komt dan uit bij een liedje. De kans dat u het kent is niet heel groot, maar het is een echte intellectuele meezinger en daar gaat het om. De tekst die u op het beeldscherm ziet is in het Frans (intellectuele inspanning 1) en hij behandelt enkele gebeurtenissen uit de recente geschiedenis (intellectuele inspanning 2). De bedoeling is dat u samen met uw familie, vrienden of vriendinnen luidkeels in elk geval het refrein meezingt (positief neurologisch effect). Voor wie er behoefte aan heeft vertalen we het refrein hier even, zodat niets in de weg staat om mee te doen:

Il y a peu de chances qu'on
Détrône le roi des cons

De kans is niet groot,
dat men de koning van de idioten onttroont.

Wat is het leuke van dit spel?


Allereerst: u zingt samen luidkeels mee met het refrein. En twee: u mag uw eigen koning van de idioten in gedachten houden als u zingt! Tof hè? Het mag echt iedereen zijn, van religieuze leiders in Isfahan en heersers aan de oevers van de Bosporus of Yangtze tot aan pianospelende kamerleden - wie u maar wilt. En als u samen zingt, kunt u ook nog eens elkaars idioot proberen te raden! Hoe leuk is dat? En het mooiste van alles is: hoop doet toch leven.

Klaar?
Klik dan nu op deze link!

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154