De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 37 | september 2020

Het B-woord

Mobirise

We hebben een aparte periode achter de rug op de redactie, beste lezer. Natuurlijk zijn we net als iedereen geconfronteerd met de consequenties van de wereldwijde pandemie. Daar gaan we het verder niet over hebben, want wat voor zinvols zouden we daarover kunnen zeggen? Wel hebben we het woord van de week en voor de rest alleen maar leuke dingen. Zoals het B-woord, de interessante nieuwe rubriek ‘Hoe wordt u zelf een held?’ en een spetterende prijsvraag waarbij u een fles heerlijke champagne kunt winnen!

Behalve met de pandemie hadden we op de redactie ook nog met een ander fenomeen te maken, beste lezer. (Het woord hadden is hier eigenlijk verkeerd gekozen). We hebben namelijk al maandenlang een hoofdredacteur rondlopen die niet veel anders kan uitbrengen dan ‘mijn boek, mijn boek, mijn boek!’ Horendol worden we ervan. Voor het geval u het nog niet wist: deze zomer is bij Uitgeverij Brandt in Amsterdam een bundel met fictieverhalen verschenen, geschreven door de hoofdredacteur. De titel luidt: ‘Engelen van Maastricht’.

De bundel werd goed ontvangen, onder meer de Volkskrant en de leukste boekensite van Nederland, Boekiewoogie wijdden er lovende recensies aan. Er verscheen een artikel in De Limburger, op de radio was een interview met de auteur, het boek behoort tot de TOP 10 van best verkochte reisverhalen en inmiddels is er een tweede druk. U zult begrijpen dat het een prachtboek is waar de hoofdredacteur volkomen terecht trots op is, maar wij hier op de redactie hebben er inmiddels wel de buik van vol. ‘Mijn boek, mijn boek, mijn boek’, mon dieu! Onlangs vroeg een brutaal junior redactielid bij de koffieautomaat: ‘Zou hij dat ook roepen tijdens de daad?’ Hij formuleerde het wat anders, maar we willen de betamelijkheid niet uit het oog verliezen. Hoe dan ook, we doen een dringend beroep op u, beste lezer: koop dat boek! Misschien komt de hoofdredacteur dan tot bedaren en kunnen we weer een enigszins normaal leven leiden. In de rubriek ‘Hoe wordt u zelf een held?’ vindt u nog wat extra tips en we raden u aan: volg die op!

Mobirise

De auteur signeert met ernstige blik zijn boek

Woord van de week
Karpatenkop

Van Dale: gezicht waaruit aan onverzettelijkheid gepaarde domheid spreekt.

Om u maar meteen gerust te stellen: dit woord is volledig non-discriminatoir. De Karpaten zijn een hooggebergte in Midden-Europa en bergen kun je niet beledigen. Mochten ze zich onverhoopt toch beledigd voelen, dan houden ze in elk geval hun mond. Verder kan iedereen een karpatenkop hebben: jong, oud, witte mensen en mensen van kleur, vrouwen, mannen, hetero- en homoseksuelen, transgenders en reizigers – echt iedereen. Zelfs Engelen.

Hoe wordt u zelf een held?

Tip 1: Koop niet één, maar vijf exemplaren van Engelen van Maastricht
>Geef toe, beste lezer, hoe vaak overkomt het u niet dat u iemand een cadeau wil geven maar geen idee hebt wat u moet geven? Is het niet handig als u dan een bescheiden stapeltje Engelen van Maastricht in de kast heeft liggen? Leuk in elk seizoen, zeker ook in de nakende herfst. U geeft dan bovendien een heel persoonlijk cadeau, want u kunt zeggen: ‘Ja, een mooi boek. Ik ken de schrijver persoonlijk.

Tip 2: Bel naar een boekhandel 
Houdt u niet van lezen of heeft u het boek al? Dan kunt u toch een bijdrage leveren. Bel naar een willekeurige boekhandel en vraag:
Hebben jullie het boek Engelen van Maastricht?
Is het antwoord ‘ja’, dan zegt u:
Oh, fijn. Ik heb gehoord dat het zo’n mooi boek is.’ En dan kunt u iets mompelen dat u straks langskomt.
Is het antwoord ‘nee’, dan zegt u:
Oh, niet erg. Dan bestel ik het wel bij bol.com’ 
Dat doet pijn, bij een boekhandelaar! 

Tip 3: Laat iedereen weten dat u het zo’n mooi boek vindt!
Dat hoeft niet waar te zijn, beste lezer - het is maar dat u dat begrijpt. U kunt dat ook zeggen als u er geen klap aan vindt. Liegen is niet fout, de Fransen begrijpen dat goed. Liegen doe je bijvoorbeeld onder bepaalde romantische omstandigheden om je naasten te beschermen. Dat is niet fout, dat is juist fijnzinnig. Als u toch een beetje moeite heeft met dit concept, dan hier nog een kleine extra tip: online liegen is makkelijker en je bereikt meer mensen. Je vult gewoon bij bol.com in: ‘Volstrekt apart boek, geweldig van genoten’, geeft vijf sterren, drukt op <enter> en het is klaar!

Win een fles champagne!

We vonden dat er al lang geen prijsvraag meer was geweest in De Nieuwe Coenegrachtbode, beste lezer. Daarom nu deze: Wat is uw favoriete verhaal uit ‘Engelen van Maastricht’? Iedereen kan meedoen: als u het boek niet gelezen heeft, koopt u het gewoon en dan bent u ook een kandidaat-winnaar.

Stuur een mail naar info@coenegracht.com en laat ons weten wat uw favoriete verhaal is uit ‘Engelen van Maastricht’ en vooral waarom. 

Een deskundige jury zal uit de inzendingen de leukste kiezen. De winnaar krijgt een fles heerlijke champagne thuisgestuurd! (Vergeet uw adres dus niet te vermelden.)

Je me suis fait tout petit

Tot slot van deze bode een uitvoering van een klassiek Frans chanson, beste lezer. We hopen dat de hoofdredacteur de in de titel vervatte hint ter harte neemt.

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154