Nummer 34 | september 2019
Wat gebeurt er met de melk als de koe gemolken is?
Dan schenk je de melk in een glas en drink je 'm op. Sommige boeren doen dat. Natuurlijk, want verser kun je de melk niet drinken. Lekker! Maar eigenlijk altijd gaat de melk die de boer verkoopt eerst in een hele grote koeltank op de boerderij. Eens in de paar dagen komt er een grote vrachtwagen (met een chauffeur) en die haalt de melk op. Ook die vrachtwagen heeft een koeltank, dus de melk blijft lekker koud. En dan brengt de chauffeur de melk naar de fabriek. Daar gaat de melk in een soort hele grote pan en halen ze eerst het vet van de melk. Dat vet drijft er bovenop, dus dat scheppen ze er makkelijk af. Hierna wordt de melk gepasteuriseerd, zodat alle schadelijke bacteriën dood gaan. Bij het pasteuriseren wordt de melk warm gemaakt (70 graden) en daarna weer snel koud. En dan kan de melk in de pakken worden gegoten voordat het naar de winkel gaat. Weet je nog dat het vet van de melk werd geschept in de fabriek? Voor de magere melk stoppen ze in de fabriek geen vet terug in de melk. Voor halfvolle melk doen ze een beetje vet erbij en in volle melk stoppen ze het meeste vet terug in de melk.
Verloren onschuld
Even ter informatie, beste lezer: bovenstaand stukje tekst is niet afkomstig van de redactie van De Nieuwe Coenegrachtbode. We kunnen veel, maar dit komt echt niet uit ons toetsenbord. Het is afkomstig van Zuivel Online, ‘de site waar je helemaal wordt bijgepraat over koeien.’
De reden waarom we het hier opnemen, is omdat het iets te maken heeft met verloren onschuld. Want, leuk en wel allemaal, verse melk, maar trekt de productie van zuivel geen zware wissel op het milieu en klimaat? Kunnen we niet beter veganist zijn? Is melk wel een witte motor, was Joris Driepinter niet een klimaatscepticus avant la lettre? En hoe zit het met katten? Het ligt ongetwijfeld aan ons, beste lezer, en als redactie zijn we vanzelfsprekend niet toegerust om al deze lastige vragen ondubbelzinnig te beantwoorden. Maar dat zo’n onschuldig ogend verhaaltje over melk dit soort gedachten oproept, stemt ons een beetje treurig. We zoeken nog naar een woord dat onze gevoelens adequaat beschrijft. Melkschaamte?
Melk en muziek