De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 18 | september 2015

The Great Firewall

Geen Europa in De Nieuwe Coenegrachtbode, beste lezer, we gaan het hebben over het land van de Grote Muur: China. Daar gaat het de laatste tijd economisch wat minder: inzakkende groei, kelderende beurzen, enfin, heel vervelend allemaal, ook voor ons. Daarbij kun je de vraag stellen: is China een economie als alle andere? Als ze de juiste maatregelen nemen en hier en daar wat tweaken, komt het dan allemaal goed? Of is er meer aan de hand? We benaderen het geheel vanuit een opgewekte invalshoek: waarom het executeren van corrupte ambtenaren niet helpt.

China is geen democratische rechtsstaat. Het land kent geen scheiding der machten: geen onafhankelijk rechtsspraak en geen door de bevolking in vrije verkiezingen gekozen parlement. China is een éénpartijstaat waarin de Communistische Partij het voor het zeggen heeft. Is dat erg, vanuit economisch perspectief?

Stel, u bent ondernemer en sluit een mooie deal met een afnemer. Maar als puntje bij paaltje komt, weigert uw afnemer de grote order te betalen. Naar de rechter gaan helpt niet. Uw afnemer is iets hoogs bij de Communistische Partij en de rechter kijkt wel uit: die wil zijn baantje langer houden dan vandaag. Thuisgekomen na een lange en vermoeiende dag, schrikt u ’s nachts wakker van een enorme knal: er blijkt een loods te zijn ontploft. De eigenaar had er meer chemicaliën ingepropt dan mocht, de loods lag binnen de toegestane bufferzone en de controle op al die veiligheidsvoorschriften was non-existent. Meer dan 130 mensen komen bij die ontploffing om. U woont in de Chinese havenstad Tianjin.

Het punt is: hoe kan een economie op de lange duur goed blijven functioneren als het nakomen van afspraken – contracten, veiligheidsvoorschriften - niet afgedwongen kan worden? De centrale Chinese overheid kan uiteraard allerlei draconische maatregelen nemen en doet dat ook met een zeker enthousiasme: voor het opsluiten en zelfs executeren van corrupte ambtenaren draaien ze de hand niet om. Maar dat is symptoombestrijding, het lost de kern van het probleem niet op: China is geen democratische rechtsstaat, en alleen een democratische rechtsstaat kan corruptie enigszins effectief bestrijden. Want in zo’n rechtsstaat bestaat een scheiding der machten, met een onafhankelijke rechter en een onafhankelijk parlement. Bovendien: hoe kunnen nieuwe ideeën een kans krijgen, hoe kan innovatie echt floreren in een land dat 15.000 mensen arresteert voor ‘cybermisdaad’, lees onder meer: het via internet ventileren van tegendraadse meningen?

Omaha

Nu we het toch over muziek hebben: de redactie is doorgaans geen tegenstander van plezier in het leven. Maar na een zomer vol eindeloos lijkende feesten en festivals verlangen wij op sommige momenten een beetje naar Omaha.

Verwachtingsvolle hotelgast vraagt aan licht verveelde receptioniste:
- “So, what’s fun to do in Omaha?”
- “Well, you could chew gum.”

Winnaar gratis massage bij Corpus Rubb

De gelukkige winnaar van de cadeaubon voor een gratis massage bij Corpus Rub in Amsterdam is: Heleen Ravenhorst, communicatiemedewerker uit in Den Haag. Gefeliciteerd, Heleen. Geniet ervan!

Muziek om van te genieten

Na alle ernst even een muziekje, beste lezer. Een al wat ouder nummer, uit 2007 als we ons niet vergissen. Maar wel van vaderlandse bodem – al duidt de naam van de zanger daar niet op. Geniet van Lucky Fonz III. Het nummer heet Christmas lights in a cave, van de cd Life is short.

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154