De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 15 | december 2014

Het Octave principle over ouder worden en Ontbenen

Mobirise

Twee onderwerpen in dit nummer, beste lezer. We dachten dat dat wel kon, met de feestdagen in het vooruitzicht. Want wat is aangenamer dan op een donkere decemberavond op je iPad door De Nieuwe Coenegrachtbode bladeren? We beginnen met ontbenen.

Misschien denkt u in deze tijd van het jaar bij het woord ‘ontbenen’ aan het kerstgebraad dat ontbeend moet worden. Maar dan heeft u het mis. Laten we vooropstellen: we leven in een vrij land. Iedereen mag zeggen wat hij wil. Maar persoonlijk is de redactie voorstander van een verbod op woorden – een verbod op sommige woorden.

Voor de hand liggend op nummer één: uniek. Een uniek concept, een unieke aanbieding, unieke samenwerking. Iedereen die dat woord gebruikt, moet lijfstraffen krijgen.

Trots, ook erg. We hebben het dan niet over het zinnetje dat inmiddels zonder recept bij de drogist verkrijgbaar is als braakmiddel: “Daar ben ik best een beetje trots op.” Mensen moeten overal trots op zijn. Trots op het team (voetballer), trots op jezelf, trots op Almelo. Heel vermoeiend vinden wij dat.

Excellent. Van dit woord krijgen we op de redactie een kunstkop – u moet ons dat maar vergeven. Als je in Nederland een opleiding volgt, krijg je geen onderwijs, je krijgt excellent onderwijs. We doen in dit land geen onderzoek, maar excellent onderzoek. Het is een virus, dat woord. Je zou toch denken dat langzaam begint door te dringen hoe verschrikkelijk de voortdurende herhaling van dit licht zeikerige woord is.

Nog een: passie. Op deze term zou gedeeltelijke ontbening moeten staan. Van lul-de-behanger tot bankier, van B-artiest tot begrafenisondernemer: allemaal doen ze hun werk met passie. 

Waar we ook niet tegen kunnen, is de uitdrukking het gevecht tegen kanker. De implicatie van die uitdrukking is: als je maar hard genoeg vecht, kun je kanker overwinnen. En als je toch doodgaat, nou, dat is dan eigenlijk je eigen schuld: had je maar harder moeten vechten. Dan zegt zo’n presentator in een van die diarreeshows op tv, met een zogenaamd meelevende uitdrukking op zijn snuit: ‘Ze heeft helaas het gevecht tegen kanker verloren.’ 

De volgende keer gaan we het hebben over duurzaam en respect, beste lezer!

Het Octave principle over ouder worden

Mobirise

Octave (niet op de foto) is de oudere broer van de hoofdredacteur van De Nieuwe Coenegrachtbode. In een gesprekje over vergeetachtigheid zei de hoofdredacteur: “Ik heb een geheugen als een zeef. Altijd gehad. Als ik bijvoorbeeld een boek lees, ben ik een week later de helft alweer kwijt.” Waarop Octave antwoordde: “Dat wordt alleen maar erger als je ouder wordt. Op het laatst heb je nog maar één boek nodig: als je het uit hebt, ben je vergeten wat erin stond en kun je opnieuw beginnen.” Dat is nu het beroemde Octave principle over ouder worden, beste lezer. Of, in het Engels: the Octave principle on old age. Ouder worden heeft vele voordelen, en dit is er een van.

Trendwoord

U weet het misschien niet, maar u kent ze. Ze zitten bij u aan tafel. Ze lopen vrij rond in de stad. Ze staan op de perrons, ze zitten in de trein: beeldschermzombies.

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154