Nummer 14 | september 2014
De Franse paradox, of: waarom Fransen zo lekker kunnen eten en toch slank blijven
Toen de redactie onlangs voor een kort verblijf in Parijs was, viel het ons opnieuw op: Fransen - of althans Parijzenaars - zijn gemiddeld genomen slanker dan pakweg Amsterdammers of Maastrichtenaren. Hoe kan dat toch, vroegen we ons af. Al dat lekker eten en toch mooi slank?
We waren natuurlijk niet de eerste die deze vraag stelde. Al in 1991 had de Franse cardioloog Serge Renaud het op de Amerikaanse televisie over ‘de Franse paradox’. In Frankrijk eten de mensen net zo ongezond als overal, zei Renaud, en toch gaan er veel minder mensen dood aan hart- en vaatziekten. Zijn verklaring? U raadt het: dat komt door de rode wijn bij het eten. Van dit soort wetenschappers zouden er meer moeten zijn, dachten de Amerikanen, en de wijnverkoop steeg spectaculair. Inmiddels weten we in zoverre beter dat het heilzaam effect van alcohol niet overdreven moet worden: één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen volstaat. Bovendien schijnt het niet zozeer de rode wijn te zijn die heilzaam is, maar de alcohol: twee pils mag dus ook.
Dat alles beantwoordt natuurlijk nog steeds niet de vraag: hoe blijven die Fransen zo slank? Daar is veel over geschreven, maar op de fascinerende Nieuw-Zeelandse website Stuff vond de redactie een antwoord dat aansluit bij haar gevoel voor gezond verstand. Het is weer allemaal niet zo simpel als u gehoopt had, maar dit zijn wat tips:
• Fransen eten kleinere porties (“Don’t eat till your stuffed”, zegt ook dr. Willet).
• Fransen denken anders over eten: ze tellen niet handenwringend de calorieën op hun bord, maar genieten van matige porties.
• Fransen gebruiken minder zuivel: ze eten wel graag hun stukje camembert, maar drinken bijvoorbeeld niet voortdurend van die enorme lattes met plassen melk.
• Drie maaltijden per dag: een maaltijd overslaan is not done en niet lunchen vinden de Fransen ongeciviliseerd. (Dat lunchen heeft de redactie tijdens haar verblijf in Parijs goed geoefend. Helaas wisten we op dat moment nog niet dat het advies van dokter Renaud aangaande rode wijn alweer enigszins achterhaald is.)
• Fransen eten minder brood. Brood is voor Fransen meer iets om in saus te dippen, niet bedoeld als volledige maaltijd. Elke dag brood bij de lunch is niet de rigueur.
• De afhaalchinees en junkfood zijn geen vast onderdeel van de Franse leefstijl, net zomin als literflessen frisdrank. Ze zijn er wel natuurlijk, maar eerder als uitzondering dan als regel.
Het volledige artikel, afkomstig uit de Sydney Morning Herald, valt te lezen op de website van Stuff.
In de reeks ‘hidden gems’: dromen in de theepot
We blijven nog even in Frankrijk. Stel, beste lezer, stel. U moet naar vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs en u heeft nog wat tijd stuk te slaan die u liever niet op een saaie luchthaven doorbrengt. Dan raden wij u een bezoekje aan Ermenonville aan, een plaatsje op nog geen twintig minuten rijden van het vliegveld. Meer speciaal moet u daar Les Rêveries dans la Théière bezoeken, een chambre d'hôtes annex theesalon annex biowinkel. Ga dan vooral in de idyllische binnentuin een biobiertje of biowijntje drinken, zoals de redactie deed. Heerlijk!
Trends
Ostalgie im Westen. Het verlangen naar de goede oude tijd toen het oosten van Duitsland nog gewoon Oost-Duitsland heette waar Trabantjes reden en geen werkeloosheid was, is in sommige kringen weer helemaal terug. Met als coolste uiting: de Oost-Duitse ambtenarenschoen. Hier verkrijgbaar. Vergeet niet naar het videofilmpje te kijken!
Professionele hulp nodig bij uw tekst?
Heeft u professionele hulp nodig bij uw tekst? Worstelt u met een beleidsdocument, komt u er niet uit met uw webtekst? Zoekt u iemand die een intelligent interview afneemt? Stuur ons een mailtje met een korte omschrijving van uw probleem. Grote kans dat we u snel kunnen helpen en u weer een zorg minder hebt!