Nummer 13 | juni 2014
Who's afraid of Mae Holland?
Als bovengemiddeld intelligent burger weet u natuurlijk wel waar de letters NSA voor staan, beste lezer. Maar kent u Mae Holland?
Het is wellicht een ietwat indiscrete gedachte, maar we durven er wat onder te verwedden dat bondskanselier Angela Merkel degelijke onderbroeken draagt. Maar zelfs deze vertegenwoordigster van bedachtzame burgers was boos. Uit de onthullingen van Edward Snowden, op 6 juni precies een jaar geleden, bleek dat de Amerikaanse geheime dienst NSA ook haar mobieltje had afgeluisterd.
Weliswaar een oud modelletje, zo konden we op de foto’s zien, maar toch, het gaat om het principe. De verontwaardiging was groot, en niet alleen in Duitsland: die verdomde Amerikanen ook!
Alleen slechte mensen en leugenaars
Tegelijkertijd hebben de meeste mensen er geen enkele moeite mee vrijwillig privé-gegevens te verstrekken aan andere Amerikanen, bijvoorbeeld die van Facebook of Google. En zo komen we terecht bij Mae Holland. Mae Holland is een jonge Amerikaanse vrouw die mede dankzij haar vriendin Annie een baan krijgt bij een supercool bedrijf waar iedereen wel wil werken: The Circle. The Circle is een Google-Facebook-achtige onderneming met een prachtige campus waar duizenden enthousiaste jonge mensen werken aan een betere toekomst: voor het bedrijf, en voor de samenleving als geheel. In de samenleving die The Circle voor ogen staat, is iedereen voortdurend online en blijft niets verborgen. Waarom zou je ook iets willen verbergen? Alleen slechte mensen en leugenaars hebben dingen te verbergen. Goede mensen delen wat ze weten, delen hun kennis, zodat ook anderen ervan kunnen profiteren. Zo bezien is privacy eigenlijk diefstal: je houdt dingen achter waar anderen baat bij hebben. Als niemand meer liegt en iedereen al zijn kennis deelt, krijgen we dan geen ideale samenleving? Bij The Circle zijn ze ervan overtuigd en Mae Holland schopt het tot boegbeeld van het bedrijf. Haar vriendin Annie vergaat het minder goed: de alomtegenwoordige openheid brengt onprettige dingen uit het verleden van haar familie naar boven en ze raakt in een coma. Zou het niet mooi zijn, mijmert Mae Holland bij het ziekbed van haar vriendin, als we wisten wat Annie nu denkt?
Surveillance doodt de ziel van mensen
Mae Holland komt uit de koker van de Amerikaanse bestsellerauteur Dave Eggers. Zijn boek The Circle geeft een enigszins verontrustend beeld van een samenleving waar iedereen alles deelt en niets meer verborgen blijft. Nu de hamvraag, beste lezer: waarom moeten we ons druk maken over privacy? Je hoort het vaak genoeg: “Laat ze me maar bespioneren, het is voor onze veiligheid, ik heb niks te verbergen.” De Engelse journalist Glenn Greenwald, de man die de documenten van Edward Snowden publiceert, zei daar het volgende over. We citeren uit een interview dat de Volkskrant met hem had: “Het is een cruciale menselijke vrijheid dingen te kunnen doen die niemand ziet, waar niemand over kan oordelen. Alleen dan kunnen we creatief zijn en onze grenzen opzoeken, onze manier van zijn ontdekken. Een samenleving waarvan de bevolking altijd wordt geobserveerd, ademt conformiteit. Surveillance doodt de ziel van mensen.”
Professionele hulp nodig bij uw tekst?
Heeft u professionele hulp nodig bij uw tekst? Worstelt u met een beleidsdocument, komt u er niet uit met uw webtekst? Zoekt u iemand die een intelligent interview afneemt? Stuur ons een mailtje met een korte omschrijving van uw probleem. Grote kans dat we u snel kunnen helpen en u weer een zorg minder hebt!