De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 11 | december 2013

Ernstige berichten over ongewenste neveneffecten van de globalisering

Niet dat de redactie er veel tijd voor heeft (druk, druk), maar Kerstmis en het einde van het jaar zijn toch vaak tijden van bezinning. Vraag is: waar bezin je je op? Wij van de redactie wilden het dit keer luchtig houden - totdat ons ernstige berichten over ongewenste neveneffecten van de globalisering bereikten.

Zonder in diepgaande discussies terecht te komen, beste lezer, kunnen we toch wel zeggen dat de globalisering een feit is - of we het nou leuk vinden of niet. Om het maar eens kort samen te vatten: er woedt een wereldwijde concurrentie om de gunst van de consument. 

Het bericht dat ons in dit verband onlangs bereikte, is afkomstig uit een rapport van investeringsbank Morgan Stanley: er dreigt wereldwijd een tekort aan wijn te ontstaan! Waardoor? Doordat de Amerikanen, de Russen en de Chinezen alles opdrinken. Vindt u dat ook niet verontrustend, beste lezer? Zo met de feestdagen in het vooruitzicht? Je zou bijna zeggen: hier worden grenzen overschreden. Zelfs CNN bericht erover.

Maxime!
Iets anders. Zopas heeft de hoofdredacteur van De Nieuwe Coenegrachtbode, Jules Coenegracht, oud-minister van Buitenlandse Zaken en oud-vicepremier Maxime Verhagen geïnterviewd. Maxime heeft tegenwoordig een bijbaantje als voorzitter van Bouwend Nederland, maar eerst en vooral is hij ambassadeur van de provincie Limburg. Dat was de aanleiding voor het interview. Het verschijnt op 17 december in de regionale Limburgse dagbladen. Noteer het in uw agenda en lees waarom Maxime zegt: “Als het paradijs op aarde al bestond, hadden we de provincie Limburg niet nodig.”

Naar het ziekenhuis?
Wie wel eens voor een onderzoek of ingreep naar het ziekenhuis is geweest, weet hoe belangrijk het is dat je als patiënt goed en duidelijk geïnformeerd wordt. Het Maastricht UMC+ vindt dat ook en is bezig met een groot project ter herziening van de patiëntenfolders. Het MUMC heeft Coenegracht | tekst & communicatieproducties gevraagd daar een bijdrage aan te leveren, en dat doen we graag: goed en zinvol werk.

En dan toch nog, bezinning: over hemel en hel

Als u zich met de viering van de geboorte van Christus in aantocht wel eens afvraagt wat u na dit ondermaanse te wachten staat, kunnen deze woorden van Mark Twain u wellicht troost bieden: “Go to heaven for the climate, to hell for the company.” Hoe dan ook zullen we elkaar dus uiteindelijk tegenkomen, beste lezer.

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154