De Nieuwe Coenegrachtbode

Nummer 9 | juni 2013

Aimez-vous Zaz?

Mobirise

Pardon? U weet niet wie of wat Zaz is? Dat tekort in uw opvoeding en levensgeluk gaan we hier en nu opheffen. Neem van ons aan: Zaz is hot!

Op de redactie van De Nieuwe Coenegrachtbode luisteren we veel naar muziek. Naar allerlei muziek - van de Arctic Monkeys tot Bach, om het zo maar eens uit te drukken. Maar een half jaartje geleden gebeurde er iets bijzonders. Een junior redactielid bracht een cd mee die hij ergens had opgeduikeld. De foto op voorkant liet een ietwat schriel meisje zien dat gehurkt voor een blauwe garagedeur zat waarop ZAZ gekalkt stond. 

We duwden de cd in een apparaat en wat gebeuren moest, gebeurde: acht weken lang werd er op de redactie geen andere muziek gedraaid dan Zaz. De redactiekat werd er knettergek van en overwoog te verhuizen, maar koos uiteindelijk toch eieren voor haar geld.

Zaz is de nom d’artiste van Isabelle Geffroy, in 1980 geboren in Tours. De muziek die ze maakt, is een mengeling van jazz, soul, akoestisch en Frans variété – zegt Wikipedia, en we voelen geen neiging dat tegen te spreken. Wie van Franse muziek houdt en het gevoel heeft dat de Brusselaar Jacques Brel de laatste was die een mens echt bij de strot kon grijpen, moet luisteren naar Isabelle. Ze is niet meteen van de hevige weltschmerz, maar, mon dieu! De teksten overstijgen om te beginnen de doorsnee blabla. Si je perds bijvoorbeeld is een prachtig poëtisch nummer over alzheimer. Maar, geen paniek, ze zingt ook over l’amour. Sommige nummers zijn levendig en jazzy, andere ingetogen. Maar dan. Die stem. De stem van Isabelle Geffroy. Bent u wel eens verliefd geweest op een stem, beste lezer? Wij wisten niet dat zoiets bestond, maar krijgen langzamerhand het gevoel dat Isabelle ons met haar stem er zelfs van zou kunnen overtuigen dat het celibaat een goed idee is – om maar eens wat te noemen.

Haar eerste cd, ZAZ dus, verscheen in 2010. De tweede, Recto Verso, verscheen 10 mei. Als we dit schrijven hebben we de cd net binnen en pas een keer of drie gedraaid (de kat is er nog), maar we hebben goede hoop dat we voorlopig naar niks anders hoeven te luisteren. Genoeg gekletst nu, luister naar Zaz: la petite fée à la voix rauque et drue comme la vie repart.

(Isabelle begint eerst zelf wat te kletsen in dit YouTube-filmpje, maar blijf er even bij. La Lessive, van haar nieuwe cd.)

Uitslag poll demotie

In de vorige DNC vroegen we naar uw mening over demotie. Hier is de uitslag van de poll:
80% van de inzenders vindt demotie geen goed idee
20% van de inzenders vindt demotie wel een goed idee.
Zou interessant zijn om de gemiddelde leeftijd van de ja- en nee-stemmers te kennen!

Gratis!

Heeft u een kennis, vriend, opa, minnares of zakelijke relatie waarvan u denkt: die vindt het vast ook leuk om De Nieuwe Coenegrachtbode te ontvangen, klik dan hier om zijn of haar e-mailadres op te geven. De gelukkige ontvangt dan - net als u - vanaf het volgende nummer vier keer per jaar volledig gratis De Nieuwe Coenegrachtbode. Onmisbaar voor iedereen die bij wil blijven!

Coenegracht | tekst en communicatieproducties

 Sonnevillelunet 5a, Maastricht | info@coenegracht.com | T 043-321 02 50 | M 06-51 222 154